14.05.2011

Søvn

Siden jeg senest i går kveld skrev om hvordan jeg alltid sover så dårlig før store prøver osv, synes jeg det er ganske morsomt at det første jeg leste om i fysiologipensum i dag var nettopp søvn.
Faktisk synes jeg at søvn er et ganske interessant tema. Tenkte at jeg for første gang skulle skrive om et "tema". Bare veldig kort. Det er jo mye som kan sies, men jeg har ikke tenkt til å legge ut i en evighet om dette. Både fordi jeg rett og slett ikke kan så mye, og fordi det er kjedelig for dere å lese. Men kanskje noen av dere synes det er interessant :)
Hvertfall.

 Greia er at søvn et delt inn i 4 faser, hvor nr 3 (lett søvn) og 4 (dyp søvn) er de viktigste for å våkne med en følelse av at man har sovet godt. Grunnen til at eldre mennesker ofte klager over at de ikke har sovet hele natten, er at mange eldre ofte mangler disse to fasene i søvnen. Disse fire fasene kalles for Non-REM (Non- rapid eye movement) søvn.
I løpet av natten sover man i sykluser som skifter mellom non-REM, og REM søvn ca 4-6 ganger i løpet av en natt. 75% er non-REM og 25% er REM i gjennomsnitt.
REM søvn er ofte karakterisert av drømmer. Drømmer kan på en måte deles inn i 3 (skriver navnene på engelsk fordi det er sånn jeg lærer det):
1) In real-time
2) Fantastic: Alt går mye raskere enn i virkeligheter. Fra 50-100 ganger raskere, faktisk.
3) Initiative: Når man for eksempel hører lyder, eller føler noe fra virkeligheten, som man plasserer i drømmene sine. For eksempel alarmklokken på morgenen.

 Jeg skrev i går at jeg sov dårlig fordi jeg gjennom hele natten "tenkte" på pensum til prøven jeg skulle ha. Og etter sånne netter, våkner jeg som regel med en følelse av at jeg har mer oversikt over pensum enn hva jeg hadde før jeg la meg. Det samme gjelder når jeg for eksempel leser til slovakiske gloseprøver. Det er plutselig mye enklere å huske dem på morgenen før prøven.Og dette er noe av det jeg synes er mest interessant med søvn. For REM søvn er nemlig veldig viktig for IQen vår. Ved REM søvn, plasseres informasjonen inn i minnet vårt. Så når noen sier "sov på det til i morgen", så er nok det en god idé ;)

En annen ting med REM søvn, er at den øker produksjonen av bland annet proteiner, noe som faktisk gjør at sår gror raskere.
Ofte føler man at man er kald når man er veldig trøtt eller sover. Ved Non-REM søvn, går blant annet hjertefrekvensen, blodtrykket og kroppens metabolisme ned. Noe som logisk nok fører til at temperaturen også går ned.
Men noen ganger våkner man og føler seg sliten etter natten. Og ofte svett. Ved REM søvn går temperaturen nemlig ofte opp. I tillegg til hjerte- og pustefrekvensen.
Jo nærmere man er å våkne, jo mindre har man av fase 3&4 i non-REM søvn, og jo mer REM søvn har man. Derfor føler man ofte at man drømmer mest på slutten av natten, rett før man våkner.

Kan jo til slutt legge til noe jeg leste i en artikkel jeg kom over på sol.no i sta. Artikkelen handlet om sovestillinger, og hva som er positivt og negativt med de ulike stillingene folk sover i. (Jeg aner ikke om det som står der er rett, men det er jo litt morsomt likevel)
1) Siden: Artikkelen hadde stort sett bare positivt å si om denne stillingen. Blant annet reduserte det sure oppstøt og magesyre om natten. Og forskere sier faktisk at det er bedre å sove på venstre side, enn høyre side. Grunnen til det skal være at dersom det kommer magesyre opp i spiserøret, tar det lenger tid før det er ute av spiserøret dersom man sover på høyre side.
Men det negativet med denne stillingen var at man får mer markerte rynker spesielt fra nesen og ned til munnen!!! Grunnen er visst at man trykker ansiktet ned mot puta..
2) På ryggen: Denne stillingen skal være bra for de med leddplager, fordi man fordeler vekten jevnt.
Stillingen er derimot ikke bra for blant annet snorking, hjertet, søvnapné (stopper å puste) og astma.
3) Fosterstilling: Reduserer smerte og slitasje i nedre del av ryggen. Det kan derimot gi hodepine og nakkesmerter i stedenfor...
4) I skje: Kan redusere stress, men gir ofte smerter i f.eks nakken fordi man ligger litt rart for å tilpasse seg den andre personen.
5) På magen: Den beste stillingen hvis man snorker. Men ikke en god stilling dersom man skjærer tenner om natten. Man kan også ofte våkne med nummene armer, dersom man sover med hodet på armene.

Les resten av artikkelen her hvis dere vil: http://www.kk.no/869417/sovnstillingen-kan-paavirke-helsen-din


Ok. Dette ble kanskje ikke såå kort. Og kanskje ikke såå interessant. Eller hva synes dere om slike innlegg? Nå har jeg hvertfall lært denne lille delen av pensum til mandag, og dere har kanskje lært noe dere ikke visste og? Selvom mye er ganske logisk og sikkert kjent for de fleste :)
Nå kan jeg bare håpe på å trekke tema om søvn (hvis det finnes) på eksamen i slutten av juni. Hehe.
Men sannsynligheten for det er liten, så jeg bør vel fortsette å lese mer om andre ting nå!

Ha en kjempefin lørdag :)
og sov godt når kvelden kommer! (jaja.. veldig morsomt)

2 kommentarer:

 1. Jeg synes det er veldig moro å lese om søvn! Takk skal du ha for litt læring:) håper du får noe med dette på eksamen, for dette kan du nå;)
  Det er moro å lære litt forenklet om det du lærer!
  Ha en god natt, klem fra Louise<3

  SvarSlett
 2. Ja, da fikk du vite litt nå før du la deg vettu ;) Hehe. Fint at du likte det.
  Sov godt, min venn <3

  SvarSlett