28.08.2011

Svar på spørsmål II

Fikk noen spørsmål på kommentar i sta. Så tenker jeg bare gjør som sist og svarer på spørsmålene i et innlegg. Blir så mye å skrive i en kommentar, og dessuten kanskje fler lurer på noe av det samme. Her kommer det hvertfall.

1. men eg berre lurte på om opptaksprøva var vanskelig?
Jeg tok ikke opptaksprøve fordi jeg gikk Bjørknes 1+5 programmet. Da begynner man rett i 2. klasse i Slovakia uten å ta opptaksprøven. Så jeg har egentlig ikke så mye å si om det, annet enn at jeg har hørt fra noen at den er vanskeligere andre steder i Europa enn i Martin. Og at det er kjemi og biologi man må kunne. Har desverre ikke noe bedre svar enn det.

2. Var det masse arbeid å komme inn på universitetet der? (med tanke på papir, pass, karakterar osv.) Her vet jeg heller ikke så mye om hvordan det er hvis man søker seg rett ned. Men jeg opplevde aldri at det var så mye greier, egentlig. Det var noen avtalepapirer (f.eks i forhold til skolepenger osv) vi måtte skrive under på før vi dro til Slovakia. Også måtte vi oversette vitnemålet vårt til engelsk (det gjør de på den videregående skolen man har gått på f.eks). Hørte her om dagen at man måtte ha slovakisk vitnemål også!? Kan ikke huske at vi hadde det, men det ordnes isåfall gjennom enten Atlantis eller Bjørknes (som er de stedene jeg vet om hvor man kan ta opptaksprøve). Ellers er det litt papirer når man kommer ned til Slovakia. Man må f.eks søke om oppholdstillatelse hos politiet. Da drar man til politistasjonen sammen med en representant fra dekanatet på skolen, fyller inn noen papirer og leverer passbilde osv. Noen uker senere kan man komme å hente et kort som viser at man har oppholdstillatelse i Slovakia.
Uken før skolestart er det noe som heter Enrolment. Da går man på dekanatet på skolen og skriver inn alle fagene man skal ha kommende år i en creditbok (karakterbok). Der må man også fylle inn noen papirer (som jeg ikke husker hva handlet om).
Det høres kanskje mye ut, men man får hele tiden beskjeder om hva man skal gjøre, så det er egentlig ikke noe problem :)

3. Er det mange norske studentar der? I forhold til hvor liten byen er, er det mange studenter, ja. Jeg vet ikke akkurat antall, men tror det er et sted mellom 250 og 300 internasjonale studenter. I tillegg er det mange slovakiske studenter der også. Det blir fler og fler studenter hvert år, fordi de tar inn mange fler førsteårsstudenter nå, enn hva de gjorde tidligere.

4. Får dåkke mykje fritid?
Første året i Slovakia vet jeg ikke så mye om, men har hørt at det er en del fritid da. Andre året (som jeg har tatt nå), er det verste året. Man har selvfølgelig fritid, men det er ganske lite. Selv satt jeg og leste nesten hele tiden, følte jeg (men nå når jeg endelig er ferdig med 2. året, er det helt klart verdt det). Har hørt at det blir bedre fra 3. klasse og utover. Da får man mer og mer tid til å gjøre morsomme ting utenom skole. Det blir også mer muligheter for å dra hjem i helgene.

5. Er det vanskelig å lære seg alle dei medisinske orda på engelsk .. også finne ut ka dei er nå norsk, osv? :)

Nei, det vil jeg ikke si. Jeg synes det var rart å lese på engelsk de første ukene, men man blir veldig fort vandt til det. Mye av faguttrykkene er ganske likt det som er i Norge, fordi de bruker latin i Norge, mens vi i Slovakia lærer litt mer engelsk-latinsk.
Men jeg merker også at man veldig fort glemmer litt hva helt enkle ord er på norsk. Ikke fordi man ikke vet det, men fordi man er så vandt til å lese det og si det på engelsk. Når vi diskuterer fag sammen, blir det ofte veldig norsk-engelsk prating. Alle faguttrykk blir på engelsk.

6. Er forskjellane på skulegang veldig store ifra Norge? :)
Ja, det er egentlig det. I forhold til medisinstudiet i Norge, er det mye mer intenst i utlandet. I Norge er det (hvertfall som jeg har hørt), mye mindre å gjøre sånn i hverdagen. Der har man stort sett bare store eksamener på slutten av semesteret. I Slovakia har vi mange prøver hele tiden. I 2. året hadde vi minst to prøver hver uke, men ofte fler enn det også (dette roer seg ned fra 3. året). Så sånn sett er det på en måte "mer" å gjøre i Slovakia. Men pensum er jo det samme, så det er bare måten vi lærer det på som er forskjellig :)
Selv synes det til tider er ganske slitsomt og stressende med alle disse prøvene hele tiden. Men når jeg tenker meg om, er jeg egentlig glad for at vi har det sånn. Det gjør at når vi tilslutt leser til eksamen, har vi pugget og lært oss pensumet til prøve en gang tidligere. Så alt kommer fortere tilbake. Velger også å tro at vi blir veldig gode teoretisk av det ;)

7.  koffor valgte du Martin? :) 
Det var faktisk helt tilfeldig. Jeg var på en rådgivningstime på bjørknes privatskole, fordi jeg ville ta opp fag og prøve å komme inn i Norge. Der fikk jeg vite om 1+5 programmet til Bjørknes, hvor man tar det første året i Oslo, og de 5 siste i Slovakia (eller Ungarn). Jeg hadde aldri i livet sett for meg at jeg skulle flytte til utlandet, det hadde liksom aldri vært en tanke i hodet mitt. Tror ikke de som kjenner meg heller hadde sett for seg det noengang. Jeg er litt pinglete som person. Hehe. Men jeg bestemte meg for å prøve det første året i Oslo, og i verste fall få grunnfagspoengene det året gav meg. Etterhvert innså jeg at det var like greit å bare dra til Slovakia og bli raskere ferdig med studiet, fremfor å ta opp fag i flere år for å studere i Norge.
Så ja, helt tilfeldig :)

Håper det var litt til hjelp. Det er bare å spørre hvis du eller noen andre lurer på noe mer.
Hadet bra! :)


3 kommentarer:

  1. var mykje til hjelp, ja :) takk! :D

    SvarSlett
  2. Hei! Lurer bare på hvorfor du valgte Slovakia i stedet for Ungarn?

    SvarSlett