09.02.2012

Min kirurgieksamen

To dager med eksamen i kirurgisk propedeutik er endelig over. For en lettelse!
Tenkte å fortelle litt om den her, for de har dere som kommer etter meg og kanskje lurer på hvordan det foregår.
Hvertfall.
Det startet i går klokken 07.00 på kirurgisk avdeling på sykehuset. Bygget er forresten helt nytt, så det var første gang jeg var ordentlig inne der. Utrolig fint (dere skulle bare sett det forrige...), så jeg gleder meg masse til å fortsette kirurgifaget i nye, fine omgivelser!
Men tilbake til eksamen. På sykehuset ble vi delt i to og to, og fikk tildelt en pasient vi skulle snakke med for å finne ut hva problemet var, sykhistorie, familiehistorie osv. Etterfulgt av undersøkelse bestående av palpasjon, perkusjon og auskultasjon fra topp til tå. Etter en times tid inne hos pasienten, fikk vi god tid til å skrive ned rapporten vår, før en lege kom å hørte hva vi hadde funnet ut av, stilte spørsmål om diagnosen, og tilslutt så på oss bandasjere en valgfri kroppsdel. Min ble albuen, enkelt og greit!
Og da var den praktiske delen over!

I dag startet eksamen 08.00. Etter 45 minutter med venting, kom endelig dagens eksaminator. Vi fikk trekke 2 oppgaver hver (av totalt 80), og 20 minutter forberedelsestid.
Mine oppgaver var (skriver de på engelsk, for det er enklest sånn):
1) Systematic response to injury (endocrinologic and metabolic)
2) Diagnostic and therapautic puncture of thoracic and abdominal wall (indications, techniques, complications).
I og med at jeg ikke er så glad i at andre elever sitter og hører på mens jeg snakker, valgte jeg å være tilslutt. Det er nemlig sånn her at alle sitter på samme rom, også er det en og en som snakker med læreren. De andre fortsetter å skrive sine egne notater, eller hører på. I dag lærte jeg faktisk masse av å høre på de andre, og det legen fortalte dem!
Tiden jeg satt og snakket med legen gikk kjempefort! Jeg fortalte hva jeg hadde skrevet ned, han stilte en del spørsmål, jeg svarte så godt jeg kunne, han forklarte litt, og vips var det ferdig.
Nå sitter jeg igjen en toppkarakter rikere, og en stor glede over å være ferdig med den første, ordentlig kliniske eksamen vi har hatt så langt!
Jeg gleder meg (i den grad man kan glede seg til en eksamen) til mange fler! Deilig å endelig lese fag hvor jeg får bruk for det jeg leser, og vet at jeg kommer til å se det i praksis mange ganger! Alt blir mye mer givende da :)


Nå er jeg sliten og trøtt, så planen er å legge meg i senga med en serie før jeg sover en times tid.
Har fremdeles ikke pakket ut siden jeg kom, så jeg får vel begynne på det og etterhvert. Jeg skal tross alt pakke på nytt i dag, i og med at jeg drar hjem i morgen!
Ser frem til en koselig helg og noen siste feriedager før nytt semester begynner!

Håper dere har det fint denne torsdagen :)

6 kommentarer:

 1. Men når du har fått 80 topics- hvordan forbereder/leser du deg opp til det?:-) og jeg lurte på om du har et eksempel på en leseplan/studieplan?

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne gangen var vi 5 stk som delte oppgavene mellom oss og svarte på 16 hver som vi ga til de andre 4. Da hadde vi alle 80 oppgavene klare, og begynte egentlig bare å lese fra oppgave 1. Jeg pleier å lese over en gang ordentlig, men litt overfladisk, først, og lære meg det ordentlig andre runde. Tilslutt blar jeg gjennom og ser på ting jeg har markert med tusj/notater jeg har skrevet, og ser mer på oppgaver jeg er usikker på.
   Med leseplan/studieplan, mener du da et eksempel på hvordan jeg legger opp lesing før en eksamen?:)

   Slett
 2. Så flott med svar:-) Ja, da er det jo ikke "så" mye- men alikevel, er vel ikke bare bare å svare på de? Er vel en del som skal med;-) Ja, det var vel egentlig det jeg mente:-) Har så lyst til å studere medisin, men mangler kjemi 2 og biologi 2 til å klare opptaksprøven dette året:-( Syntes du det er bra å studere i Slovakia?

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette var en halvstor eksamen, ikke av de minste, men absolutt ikke av de største heller. Der er det oftere mange fler og mer omfattende oppgaver.
   Men nei, det tok litt tid å svare på dem, selvom det bare var 16 stk jeg skulle skrive selv. Så tar det selvfølgelig en stund å lære seg det. Jeg leser hvertfall veldig tregt og trenger god tid før det sitter.
   Jeg har noen leseplaner, blant annet fra anatomi i fjor, men vet ikke om det forteller deg så mye. Det står bare hvilke temaer jeg skal igjennom hvilken dag osv. Pleier som regel å lage mål for dagene og planlegge det så jeg har tid til repetisjon på slutten!
   Tror ikke du trenger biologi i Slovakia? Gjorde hvertfall ikke det når jeg kom inn, men mulig det er forandret nå.
   Anbefaler uansett å studere medisin :) Martin er en liten, hyggelig by med mange fine studenter og et godt studentmiljø. Det er ikke en storby hvor det skjer masse, men vi har det vi trenger. I tillegg er det kort vei til fjellene hvor man kan gå turer eller stå på ski. Foreløpig trives jeg godt her, hvertfall :)

   Slett
  2. Jeg og leser tregt og bruker lang tid på å tilegene meg stoffet.. Det er derfor jeg har tenkt på å lage meg leseplan. Men jeg setter opp så urealistiske mål for meg selv og har ikke funnet noe strukturet måte og lage den på, så bare lurte på om du hadde et eksempel. Anatomien er greit det:-) spennede å se noe av det dere har gått igjennom!! Jeg tenker i forhold til å klare opptaksprøven? Det står på Sonans sine sider i allefall at for å skulle klare tilsvarer det kunnskaper i kjemi 1+2 og biologi 1+2,vet du noe om dette?.. Men hei, du tok vel 1+5 du?:-)

   Slett
  3. Ja, det er veldig lurt med en leseplan. Men hvis jeg skal få sendt deg den, må jeg nesten ha mailen din :) Hvis du går inn på profilen min og sender meg en melding, så skal jeg sende deg den, jeg!
   Opptaksprøven vet jeg desverre ikke så mye om siden jeg har gått 1+5 som du sier. Vi ble tatt inn på karakterer, ikke opptaksprøve. Men vet at noen bare har lest seg opp i biologitemaene før prøven uten å ha hatt fagene. Aner selvfølgelig ikke hvor mnye arbeid det er, da.
   Hvis ikke får du søke 1+5 ;) hehe.

   Slett